fbpx

Алпийска екипировка

  • Специализирана зимна и алпийска екипировка. Следвайки развитието на предишната ни тема за избор на обклекло за зимната планина, бихме искали да ви разкажем и за малко по-специализирания инвентар, който всеки начинаещ планинар и особено прохождащ алпинист е добре да има. 

Описаните по-долу пособия ще разширят неимоверно възможностите за изкачване и слизане, а някои от тях са задължителни при алпийски преходи и опасни терени с цел осигуряване. 

Снегоходки – ето една снимка, за да не описваме точно какво представляват:

 По-голямата им площ предотвратяват затъване и пропадане в снега. Снабдени са с метални шипове, които задържат доста добре по фирновани склонове и не позволяват приплъзване. По-голямата част от моделите имат подвижна кокона на петата, която поставя ходилото в по-малък ъгъл спрямо склона и прави изкачването по-лесно. 

Пикел

Резултат с изображение за пикел
Пикел

Основната му употреба е следната: Осигурява стабилност при ходене като се използва за подпиране на него; Може да служи за захващане при евентуално падане и самозадържане при подхлъзване; Служи за издълбаване на стъпки в твърд сняг (фирн) и лед; С негова помощ могат да се изкопават дупки в снега за защита от студ и снежни бури; представлява помощно средство при катерене, особено на ледени повърхности, може да се забива в леда или да се слага и завърта в процепи в леда.

Котки

Резултат с изображение за алпийски котки
Резултат с изображение за алпийски котки

Основно биват 3 вида: 

  1. Обикновени котки с каишки – закрепват се за обувките чрез пристягане на каишките. Могат да се прикрепят към всякакъв тип обувки. Недостатък е разхлабването на каишките и разместване на котките от подметката на обувките.  
  2. Полу-автоматични котки – в задната си част имат система за прикачване към жлеба на петата на обувките. Т.е. обувките и котките трябва да имат съвместимост. 
  3. Котки пълен автомат – прикрепят се чрез метална пластика към предния жлеб на обувките и пристягащ автомат към жлеба на петата на обувките. Необходима е съвместимост между котките и обувките. Подходящи са за ледено катерене поради стабилността, която имат. Могат да бъдат поставени и на ски обувки. 

Катерачна седалка

За тези, които са планинари, но само в социалните медии, катерачната седалка представлява пособие, което обхваща бедрата и кръста ви и за което можете да закачите/завържете осигурително въже. Визуализация: 

Производителите на седалки и напредналите алпинисти/катерачи разделят условно седалките на няколко вида – седалки за спортно катерене, седалки за зала и скали и седалки за алписйко катерене. Основната разлика между първите и останалите 2 вида е липсата на инвентарници и колани и катарами за пристягане на краката с цел по-ниско тегло. Съветваме ви да си вземете модел на утвърдените марки, с възможност за регулиране дължината на коланите на краката и кръста в заивисмост от дрехите, които носите.