fbpx

Подходяща екипировка

Тъй като според нас подходящият чепик носи не само комфорт, но може и да спаси живот, започваме оттам. Съвет при избор на почти всички видове обувки за планина – трябва да са удобни, без да стискат и дори с ½ до 1 номер по-големи. При продължителни преходи ходилата отичат и се подуват, което пък води до образуване на мазоли, пришки, мехури и други такива красоти. През дългите горещи летни дни можем да си позволим лукса да излезем само по спортни обувки а.к.а маратонки, туристически сандали – чорап задълже, не си ти, когато си nerd, джапанки, маратонки за дискотека, адидаски и каквито и да е било други извращения. Все пак, ние предпочитаме да си бегаме с обувки, които имат една идея по-дълбок грайфер и подметката им е издръжлива по камънака. Примери без да правим реклама: 


Предимства – лека, удобна, бързосъхнеща. Недостатъци – може би не най-добрия вариант за яко камънак, защото подметката е по-тънка от класическа туристическа обувка и ходилата може да се подбият. Не обхваща глезена, което може да е предпоставка за травми и изкълчвания. 

Класическа трисезонна туристическа обувка. 

Тук вариантите също са не един или два – от цяло парче кожа; микс между кожа и синтетика;  пълна синтетика; напълно мека подметка; полу-твърда подметка; със и без водоотблъскваща мембрана и т.н., чак свят да ти се завие. Казваме трисезонна, защото в общия случай подметката е мека или полу-мека, самата обувка е малко по-ниска, но обхваща глезена и изолацията й е по-тънка от изцяло зимните варианти. Т.е. стават и за леи зимни преходи, ако те не предполагат прекалено стръмни изкачвания и температури под -20C. 

Зимни алпийски обувки. 

Тук вариантите са може би два:

1) хибрид между трисеознни и алпийски зимни – средно високи с полу-твърда подметка, водоотблъскваща мембрана и заден жлеб за полу-автоматични котки. Подходящи са за зимно планинарство в българските планини. Не предполагат катерене или алпийски турове.

 

2) Алпийски зимни обувки – високи, в вложени повече естествени материали (кожа) отколкото синтетика, с водоотблъскваща мембрана, напълно твърди подметки, преден и заден жлеб за автоматични котки, термо изолация. Подходящи за българските и други планини на височини до 5000м н.в. Подходящи за ледено катерене и алпийски турове. Недостатък е липсата на сгъване на стъпалото поради циментираната подметка и по-високото тегло от около ~1kg на обувка. 

Обекло.

Отново фокусът ни е върху зимата, защото лятото имаме по-голяма свобода на избор. Все пак, има безброй примери за температури близки до нулата по места над 2000м н.в. дори и в средата на м. Юли. Градушка и леден дъжд валят и по баирите, та ще е добре освен настроението, да носите и някоя друга ветровка/яке с мембрана. 

Започваме от най-долния слой дрехи, тъй като през зимата е препоръчително да носим 3 или в екстремни ситуации 4 слоя дрехи. По този начин запазваме максимално топлината на тялото и осигуряваме отвеждане на потта далеч от кожата, като същевременно се защитаваме от вятър и сняг/дъжд. 

Термо бельо. Основно има 2 варианта – синтетично и от мериносовата вълна. Мерино вълната или също така наричана мериносова вълна е висококачествена вълна с превъзходни свойства, която се добива от специална порода овце, които се казват мерино овце. Мерино овцете са познати още от средновековието и още от тогава са високо ценени, заради качеството на тяхната вълна. 

За разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата като цяло. Има много добра абсорбираща способност, като мерино дрехите могат да попият значително количество влага и вода – до 30 % от собственото си тегло, но благодарение на добрата дишаемост на материята те пропускат влагата да се изпари и дрехите да изсъхнат много бързо. Благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна (ланолин), бактериите, предизивкващи миризми не се развиват. С две думи не понамирисваме. 

Чорапи. Ако следвате едно единствено правило, няма да сгрешите – памучните чорапи и активната физическа дейност са заклети врагове. Памукът задържа влага в нишките си, материята се набримчва и се почват плюски, мехури, мазоли, протриване, само за снимка. Съветваме да изберете комбинация от синтетика и вълна с подсилени пета и пръсти за повече удобство. За удължаване живота на чорапите е хубаво от време на време и да си режем ноктите на краката. 

Зимни панталони и якета с лека подплата, изработени от водоотблъскваща и вятъроустойчива материя а.к.а softshell. Материята е дишаща, еластична и позволява максимална свобода на движение. Софтшел якетата са устойчиви на вятър и по-лек дъжд или сняг, като оптимално задържат телесната топлина по време на активни дейности, като планински преходи, катерене, колоездене или тичане. Софтшел якетата могат да се носят като най-външен слой дреха или като междинен изолационен слой, като материята има много добра износоустойчивост, което прави софтшел якетата подходящи за многократна употреба, дори и за ежедневна употреба. Отново марките, цветовете и модели са безброй, така че само ще визуализираме някои: 

Зимни панталони и якета, силно устойчиви на вятър и вода а.к.а. hardshell. Хардшел материите са силно водоустойчиви и предлагат най-сигурната защита срещу лошото време. Хардшел якетата се носят като най-външен слой дреха и са напълно ветро- и водоустойчиви. Качествените хардшел якета притежават дишащи мембрани, като Gore-Tex, Dermizax, Bergans Element,  Sympa-Tex или други, които пропускат водната пара да излезе (така наречената дишаемост / респирация), но не позволяват на водата и снегът да проникне от външната страна навътре (воден стълб). 

Ръкавици

Практика, датираща и описана още в Стария Завет е да имаме 2 чифта ръкавици, едните от които резервни в раницата. Ако съвсем случайно си свалите ръкавиците, за да си цъкнете селфи и ги изтървете по ръба, а навън е -20C с вятър, то имате сериозен проблем, който може и да не се оправи от крем Бочко. Вариантите отново са много – различни материи, дебелини, подплати и мембрани, въпрос на вкус и удобство. Един life hack – в една от големите вериги магазини за строителни материали продават зимни работни ръкавици, изработени от естествена кожа, водо и ветро устойчиви, почти нямат късане и струват 27лв. И са няколко пъти по-качествени от почти всичко, което може да намерите по лъскавите витрини на магазините по бул. Черни Връх. 

Пухенка

Това е вашият най-добър приятел през зимата. Освен разбира се туршията и ракията. Свойството на пуха да задържа въздух и неговата дълготрайност осигуряват 3 предимства при преходи: – термоизолация благодарение затворения между перата и пуха въздух, – изключителна лекота: при една и съща осигурена топлина перата са по-леки от синтетичната вата, това допринася за олекотяване на раницата, – изключителна компактност при сгъване. Важно да се знае при избора на пухенка е обемът на запълване с пух/пера, който се измерва в CUIN (cubic inches). Обемът на запълване представлява капацитетът за термична изолация на пуха чрез задържане на определен обем въздух. Колкото по-голям е обемът на запълване (колкото по-високо е числото CUIN), толкова повече място заема, задържа повече въздух и изолира по-добре. Съответно и толкова по-скъпа е дрехата.