fbpx

50 отбора вече са се записали за участие в “По стъпките на Алеко с приятел”

50 отбора вече са се записали за участие в “По стъпките на Алеко с приятел”

Остават още няколко дни до крайния срок за регистрация за единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер “По стъпките на Алеко с приятел”.  50 тима вече са се записали за участие в инициативата, която ще се проведе в Природен парк “Витоша” на 5 октомври 2019 година. В надпреварата могат да се включат отбори от 2 до 10 състезатели в две категории – “Семейство” и “Приятели”. Те избират между два варианта на дистанцията – къса от 14 км и дълга от 28 км, като към момента повечето предпочитат по-краткия маршрут. Участието е безплатно, като е необходима предварителна регистрация на www.postupkitenaaleko.com до 21 септември.

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, Природен парк “Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Паралелно със състезанието ще се проведе и детски преход от х. Алеко до Черни връх. Най-малките туристи ще бъдат придружавани от родителите си, а за групата ще се грижат и професионални водачи. За да бъде преживяването още по-полезно и приятно, на място децата ще могат да участват в беседа за Апостола на Свободата с авторите на популярната книга за деца “Разкажи ми за Левски” – Райчин Генов и Ивайло Кючуков.

“Любовта към планината се възпитава от най-ранна възраст, а децата в София имат изключителния шанс да растат в полите на Витоша. За съжаление, много малка част от тях ходят редовно на преходи, а има и такива, които никога не са се качвали на Черни връх.”, обясни Христина Христова, организатор на инициативата. “Ние като родители и възрастни носим отговорността да им покажем радостта от общуването с природата.”, допълни той.

Местата в групата за детския преход вече са запълнени, но семействата, които преценят, че възрастта и подготовката на децата им го позволяват, могат да се запишат за късата дистанция в състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” в категория „семейство“.

Организаторите напомнят, че участниците в инициативите трябва да са екипирани с подходящи планински обувки, непромокаеми топли дрехи (включително резервни) и да носят със себе си достатъчно количество вода и храна.

МАРШРУТИТЕ:

Къса дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх;
· 14 км с 1250 м сумарна положителна денивелация;

Дълга дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх – х. Боерица – с. Владая
· 28 км с 1350 м сумарна положителна и 1550 м отрицателна денивелация;

Осигурени са и 3 подкрепителни пункта за късото и дългото трасе – з. Синята стрела; Черни връх (финал на късата дистанция и пункт №2 за дългата); х. Боерица (пункт №3 само за дългата дистанция)

РЕГИСТРАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ можете да направите ТУК!

За да видите оригиналната статия във sportal.bg, натиснете тук.