fbpx

Информация за маршрута м. Пазарището – м. Боерица

Маршрута водещ от Владая до Боерица, който поддържаме от няколко години, скоро ще  се сдобие и с информационни табели!

Човек може и никога да не се запита защо дадена местност има точно токова име или защо дадена пътека минава точно през дадено място, но всъщност всичко си има причина. А в текста по-долу може да разберете многогодишната история зад името на м. Пазарището и пътеката, която поддържаме.

Маршрут

местност  Пазарището – местност Фонфон – местност Боерица

Маршрутът е обособен като тъкъв и се поддържа от ТД „Боерица“, с. Владая. В периода 2011-2015 е прочистен основно и облагороден с мостчета и дървени скари. Предоставя възможност да се достигне от селото до високата част на планината по прекрасни горски пътеки и стари пътища. Понеже е сравнително изолиран, може да се премине и с велосипед или ски, без да се създава конфликт с пешеходци или автомобилен трафик.

Името на местността Пазарището ни напомня, че планината Витоша още от древни времена е давала препитание и подслон на населението. По долината на Владайската река са се добивали качествено желязо и злато. Местата,свързани с тази дейност, все още личат като характерни заравнености или са запазени като топоними. Между витошките селища са се осъществявали оживени търговски връзки, преминавали са кервани, до неотдавна се мигрирали и каракачаните с техните стада. През турското робство, християните се изнасят в планината и чак след реформите на Сюлейман Великолепни се завръщат в старите си селища.Тези хора са се срещали и са разменяли стоки на Пазарището, отправен пункт на маршрута. Според друго предание, на Пазарището, хайдути са „пазарили“ плячката си.

Местността Фонфон е мястото, където се озоваваме след пресичането на големия завой на пътя. Там още личат останките от едноименната хижа, изгоряла през 1956. Тя е строена от владайци и дълги години се е ползвала за преспиване преди изкачване на Черни връх. По-нататък маршрутът минава през местност Офелиите, където за кратко се стъпва на шосето за х. Боерица. След около 200 м вляво се открива проход в гората към ски пътя за горната шайба на влек Ветровала. Веднага след шайбата почвения път преминава в характерен „калдъръм“, подобен на Кайзеровия път в Рила. Скоро се пресичат два потока и се стига до алеята “Златни мостове-Кумата“. Пътеката продължава направо и достига до местността Боерица. Името е видоизменено от „Болярица“ и означава болярско владение.  В самото дъно на пътеката, в подножието на вр. Черната скала, е едноименната хижа с прекрасна архитектура. Характерният и каменен първи етаж издава, че също е строена от владайски майстори.

Общата дължина на маршрута от с. Владая до Боерица е 9 км, а денивелацията е 900 м.

Ако предпочитате горските пътеки, на връщане може от през хижа “Радиото” да се отклоните за м. Владайски конярник (хижа “Композиторите”) и през каменната река в м. Задмуро да се върнете до центъра на селото. Този маршрут предстои да се маркира и популяризира през 2016-та, а дотогава не се препоръчва за преминаване без карта или водач.