fbpx

Да преоткрием Витоша

Да преоткрием Витоша и нейните скрити диаманти

Добро сърце и чисти очи има тоя, който умее да се любува, да вижда и пази нашата прелестна планина. Ако се е разхождал над Златните мостове в посока Черни връх, туристът навярно е минавал през местността Боерица, а там се намира красивата и старинна хижа със същото име.

„Боерица“ – за нея се знае, че е строена още през далечната 1935 година, но е вписана в регистрите чак през 1956 година. Дълги години тя е приютявала много хора, отдали сърцето си на природата, а други са се спирали да се насладят на красивото, майсторско строителство. Хижата е изградена с масивна каменна основа и първи етаж, а вторият й етаж е изцяло дървен.

За голямо съжаление вече повече от 10 години хижата не работи.

Щастие е, че има хора, които милеят не само за величествената природа наоколо, но и за красотите, сътворени от човешка ръка.Туристическо дружество „Боерица“ решава да се бори за бъдещето на тази старинна красива хижа. Тя трябва да бъде съживена, за да приютява отново хората, да радва планинарите и всички любители на гората.

Радостно е, че след години на поддържане на пътеките до хижата от страна на туристическото дружество и вложения доброволчески труд за нейното запазване, Столична община собственик на сградата съвместно с Европейската архитектурна студентска асамблея в България предприе ремонтни дейности, които са на финален етап, за да може хижата да отвори отново врати.

Но за да има смисъл всичко това, повече хора трябва да се запознаят и оценят прекрасното място, на което се намира хижата.

От туристическо дружество „Боерица“ създадоха състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“, което ще се проведе на 06.10.2018 г. Основна кауза в него е запознаването на повече хора с удивителната местност Боерица на Витоша и едноименната хижа.

Помогнете на „Боерица“ да продължи да живее, тя ще ви отвърне по свой начин като ви приюти и се погрижи за здравето, бодростта, доброто ви настроение.

Запишете се за участие в състезанието, което поощрява отборния планински дух „По стъпките на Алеко с приятел“ и заповядайте да изпием по един чай на междиния подкрепителен пункт на вездесъщата хижа.

Регистрация на: www.postupkitenaaleko.com

Нека не бъдем безразлични към красотата и удобствата, които ще създадем за себе си и другите, нека оставим след себе си добра следа. Нека не изчезват пътеките към нашите планински хижи, нека много години още грижите ни да съхранят тия прекрасни горски сгради. Туристи, планинари, излетници, деца и хора от всички възрасти имат нужда от тях за отдих, почивка, спорт, разтоварване от напрегнатото ни, изтощително ежедневие.

За да видите оригиналната статия във vesti.bg, натиснете тук.