fbpx

Хора с увреждания ще участват за първи път в планинското състезание “По стъпките на Алеко с приятел”

„По стъпките на Алеко с приятел“Снимка: организатор

Записванията за единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер продължават до 21 септември. То ще се проведе на 5 октомври и в него могат да участват отбори от двама до 10 състезатели, в категориите “Семейство” и “Приятели”. Има 2 дистанции – 14 и 28 км.

Стартът е масов за двата маршрута, а крайното време на отбора се определя от последния финиширал състезател. Участието е безплатно, като за желаещите е осигурен транспорт от Националния  стадион “Васил Левски”.

По трасето
По трасето

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица”, в партньорство със Столична община, Природен парк “Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Хората с увреждания ще могат да участват в отбори със свои асистенти, както и да бъдат доброволци в самата организация.

“Целта на състезанието е да окуражи повече хора на различна възраст, с различна подготовка и физически възможности да се качат на Витоша и да се докоснат до радостта от срещата с природата. Идеята е да го направят със семейството и приятелите си, защото това наистина е качествено време, което можем да споделим с близките си, а едновременно с това, да се движим, да спортуваме и да дишаме чист въздух”, обясни Димо Христов, главен организатор.

Маршрутът е: с. Железница – Черни връх – с.Владая.

Миналогодишните победители
Миналогодишните победители

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 г. те изминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница и Черни Връх до Владая. Тазгодишното издание съвпада и с 85-ата годишнина от създаването на Природен парк “Витоша”.

Записване – на www.postupkitenaaleko.com

За да видите оригиналната статия в bnr.bg, натиснете тук.