fbpx

Мисия „Мост“ – Успешна

На 05.12 няколко човека отидохме да тичаме от Владая до хижа Боерица по пътеката на Дружеството. За наша изненада един от големите мостове в началото на пътеката беше на две огромни парчета. Решихме, че новите мостчета от пролетта нямат толкова смисъл ако големия мост в началото го няма.

Снимки от акцията – тук.

Апокалипсис

Седмица по късно се върнахме 1 кола хора, въоръжени с лопати, триони, чукове, пирони, мотика и кози крак, решени че ще оправим моста с каквито материали намерим на място.

Качихме се с кола на около 300 метра над мястото на моста и се спуснахме натоварени с инструментите. По пътя надолу си набелязвахме паднали дървета, които може да използваме, но всичко беше дълбоко изгнило.

За наше щастие, от предишната акция с Аурубис и BEST Sofia бяха останали 4 хубави, здрави и дълги греди, както и няколко парчета по-къс дървен материал. Преди да намерим тези благинки, с Биляна си харесахме едно 6-7 метрово бичме, което да измъкнем сами до долу. В последствие се оказа, че не е било напразно и от него направихме парапет.

Докато с Биляна донесем материала, чрез някаква незнайна за мен магия – Юли и Жоро бяха успяли да махнат двете парчета от горната снимка и вече нямаше и следа от моста.

Време беше да се местят болдъри, за да направим нови основи за новото мостче.

В това голямо теглене и местене се включиха и случайни планинари, които бяха решили да се разходят по пътеката и да поснимат, за което им благодарим.

Освен това трябваше да минават камъни и от единия на другия бряг, така че пуснахме 4 греди и започнахме да плъзгаме заледените камъни по тях.

След дълго наместване на камъни и тем подобни, започнахме със същинската част. Последва дълго рязане, оразмеряване, коване, дялане, белене, оформяне, като всичко беше съпроводено от проницателна  инженерна мисъл.

След като наковахме и окомплектовахме моста, се оказа, че е станал твърде тежък и не можем да го вдигнем (pun not intended). На помощ пак се притекоха планинските фотографи от беседката наблизо и поставихме моста на мястото му.

След това направихме няколко допълните подобрения за по-приятно преминаване, както и проснахме „парапета“ до моста.

Final result

В общи  линии – 4 човека, за около 4 часа, на минусови температури, с подръчни материали, успяхме да си направим нелошо мостче. Човек може да се учуди от себе си колко продуктивен става, когато е толкова студено,че максимата е копай или умри от студ.